Wykonałam to ciasto wybierając się w odwiedziny do rodziny. Było tak niesamowicie lekkie, że możnaby je jeść i jeść bez końca. Nikt nie domyślił się, że jednym ze składników jest budyń ;D.
Lekkie ciasto na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Budyń wymieszać z cukrem i 1 szklanką mleka w mniejszej misce. Resztę mleka (1 ½ szklanki) wlać do garnka i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, a następnie dodać wymieszany budyń. Mieszać cały czas i gotować przez około 1 minutę.
2.Schłodzić do temperatury pokojowej, cały czas mieszając, aby na wierzchu nie wytworzył się gęsty kożuch.
3.Masło przełożyć do większej miski, następnie dodać budyń i za pomocą miksera dokładnie połączyć ze sobą obydwa składniki. Wsypać cukier puder.
4.Herbatniki zanurzać na 5-10 sekund w ciepłym mleka (po kilka na raz). Nie należy nadmiernie moczyć herbatników, ponieważ ciasto będzie zbyt wilgotne. Wilgoci nabiorą one również od masła i śmietany.
5.
Układać herbatniki w odpowiedniej foremce (na prostokątnej blaszce o wymiarach 40 * 24 cm powinno wyjść 5 warstw herbatników). Smarować je masą budyniową. Powtarzać czynność aż do wykorzystania wszystkich składników.
6.
Ciasto posmarować ubitą śmietaną. Następnie przykryć folią spożywczą i włożyć ciasto do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po upływie tego czasu ciasto powinno się bardzo dobrze kroić.
Komentarze