Lekki tort śmietanowy z mascarpone

4.45 (183 ocen)

  • 60 min

Idealny na każdą okazje, rozpływa się w ustach.

  • 60 min

Składniki:

  • biszkopt: 6 jaj, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej. poncz: pół szklanki wody, sok z 1 cytryny. krem: 600 ml śmietany kremówki, 500 g serka mascarpone, 3 łyżki cukru pudru, 2 śmietan- fixy. dodatkowy: owoce i czekolada do dekoracji.
Wystaw ocenę:

4.45 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lekki tort śmietanowy z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników pieczemy biszkopt w temperaturze 180 stopni przez 30 min. Po wystudzeniu przekrawamy go na 3 części. Przygotowujemy poncz mieszając cytrynę z wodą, można dodać pół łyżeczki cukru. Gdy poncz jest już gotowy bierzemy się za ubijanie śmietany na krem do naszego tortu dodając pod koniec serek mascarpone i cukier puder. Gdy masa jest już gotowa nasączamy blaty biszkoptowe a następnie smarujemy je kremem, którego zostawiamy ok 1/3 do ozdobienia tortu. Na końcu bierzemy długi nóż i smarujemy masą najpierw boki a później górę tortu. Możemy dodać owoce i napisy z czekolady aby tort był bardziej kolorowy.

Porady

Aby biszkopt do tortu był równy i nie opadł po wyjęciu z piekarnika rzucam go z ok 40 cm na podłogę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować