Lekki tort agrestowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sezon na agrest w pełni, więc tym razem serwuję torcik z tychże owoców, które pochodzą prosto z mojego ogródka. Nazwa jest nieco myląca bo nie jest ani tłusty, ani słodki jak typowy tort. Niby to tylko ciastko, jednakże pamiętajmy, że razowa mąka i owoce dostarczają nam cennych witamin i minerałów.

  • 60 min

Składniki:

  • Pełnoziarnisty spód:
    - 1 szklanka mąki pszennej
    - 1 szklanka mąki żytniej razowej
    - 1 jajko
    - ½ kostki margaryny
    - ½ szklanki cukru
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Budyń:
    - 1 i ½ szklanki mleka
    - 1 opakowanie budyniu wanilinowego
    - 1 łyżka mąki pszennej
    - 4 łyżki cukru
    Dodatkowo:
    - galaretka zielona (mojito lub agrestowa)
    - 2 szklanki agrestu
    - 4 łyżki kaszy mannej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery Galaretki

Lekki tort agrestowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę zetrzyj na tarce i zagnieść z pozostałymi składnikami tak, aby całość utworzyła jednolite ciasto.
  • 2. Gotowe ciasto lekko rozwałkuj i dociskając palcami wyłóż równomiernie tortownicę lub blaszkę na tartę.
  • 3. Posyp równomiernie kaszą manną, następnie umieść na niej przekrojone na pół kawałki agrestu. Na czas przygotowywania kolejnej warstwy formę wstaw do lodówki.
  • 4. Budyń wymieszaj z mąką, cukrem i połową mleka. Wlej szybkim strumieniem do reszty gotującego się mleka i energicznie mieszaj, aż do momentu zgęstnienia.
  • 5. Budyń wylej na wyłożoną ciastem formę z agrestem i piecz 30 minut w temperaturze 160C.
  • 6. Po wyjęciu z piekarnika poczekaj aż wystygnie i wylej na wierzch tężejącą galaretkę.
    Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin i podawaj zimne.

Porady

Jeżeli nie korzystamy z silikonowych form, należy wyłożyć zwykłą ocynkowaną blaszkę papierem do pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Budyń Galaretka Owoce Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować