Lekki torcik truskawkowy

0 (0 ocen)

Torcik urodzinowy dla mojej mamusi,była nim zachwycona.Lekki,niezbyt słodki a w sam raz.

Składniki:

  • Biszkopt z kawałkami czekolady:

    5-6 jajek
    szczypta soli
    1 szkl cukru
    1,5 szkl mąki pszennej
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki pr do pieczenia
    3/4 szkl startej na dużych oczkach czekolady gorzkiej

    Ubić białka ze szczyptą soli,dodać cukier,następnie przesianą mąkę z pr do pieczenia,mąkę ziemniaczaną oraz czekoladę i delikatnie wymieszać.Piec w 180st C ok 30

    Masa śmietankowo-serowa:

    1/2 litra śmietany 30 lub 36 %
    300 g serka homogenizowanego naturalnego lub śmietankowego
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyżki żelatyny

    Dodatkowo:

    truskawki
    czekolada gorzka
    galaretka truskawkowa
    biszkopty podłużne

Lekki torcik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić bitą śmietanę z cukrem pudrem,dodać serki homogenizowane i delikatnie wymieszać.Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl gorącej wody,dodać ostudzoną do masy.
    Truskawki umyć.Biszkopt nasączyć naparem kawowym ze spirytusem dosyć mocno.Na niego rozsmarować niewielką ilość masy,poukładać całe truskawki,jedna obok drugiej,mają być na stojąco.Na truskawki wyłożyć masę,delikatnie posmarować boki torciku.Poukładać biszkopty lekko dociskając.Wierz udekorować całymi truskawkami moczonymi w rozpuszczonej czekoladzie,inne przekroić na pół.Posypać czekoladą.Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl wody i lekko tężejącą wylać na truskawki.Cały torcik przewiązać czerwoną tasiemką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy