LEKKI TORCIK TRUSKAWKOWY

5 (165 ocen)

  • 45 min

Puszysty biszkopt. Delikatny, orzeźwiający smak truskawek.Wspomnienie lata. Pychota.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 szklanki mąki
    2 szklanki cukru
    6 jajek
    2 łyżki zimnej wody
    2 łyżeczki octu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia 50dag.truskawek
    krem waniliowy do tortów
    1/2 słoika dżemu truskawkowego
    cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lekki torcik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • LEKKI TORCIK TRUSKAWKOWY 1. Ubić białka na sztywną pianę dodając pod koniec cukier. Żółtka
    rozmieszać z wodą i dodać do gęstej piany. Wsypać mąkę wymieszaną z
    proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ocet. Delikatnie wszystko
    razem wymieszać, najlepiej plastikową lub drewnianą łyżką. Wyłożyć
    do tortownicy o średnicy ok. 24 cm wysmarowanej tłuszczem i
    posypanej bułką tartą. Piec w temp. 180st na złoty kolor. Upieczone
    i ostudzone ciasto przekroić na dwa równe krążki. Dolny krążek
    posmarować dżemem truskawkowym (sprawi on, że biszkopt będzie
    nasączony), ułożyć połówki truskawek (kilka zostawić), a na nie
    rozsmarować krem waniliowy przygotowany w/g przepisu na opakowaniu.
    Trochę kremu zostawić do ustrojenia. Przykryć górnym krążkiem,
    lekko przycisnąć. Ustroić kremem (używając szprycerki) i
    truskawkami. Całość posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki do
    schłodzenia. Moja rada: Jeżeli biszkopt na wierzchu już się upiekł,
    a środek jeszcze jest surowy. Wystarczy przykryć górę ciasta folią
    aluminiową błyszczącą stroną na zewnątrz. Wtedy ciasto nie będzie
    się już rumieniło na wierzchu, a w środku się upiecze.
    Wyrażam zgodę na publikację zdjęć , przepisu i danych osobowych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować