Lekki sos do makaronu

4.96 (167 ocen)

  • 30 min

Sos ten jest bardzo lekkostrawny i niskokaloryczny. Zawiera w sobie sporo warzyw i chude mięso z indyka. Polecam osobom dbającym o linię, jako alternatywę dla najczęściej jedzonego sosu bolognese.

  • 30 min

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego z indyka,
    puszka krojonych pomidorów,
    1 średniej wielkości marchewka,
    1 mała pietruszka,
    połowa małego selera,
    1 mała cebula,
    2 ząbki czosnku,
    2 łyżki przecieru pomidorowego,
    sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka ostra, estragon- ilość wedle upodobań (u mnie po około pół łyżeczki każdej z przypraw).
Wystaw ocenę:

4.96 (167 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Lekki sos do makaronu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek podsmażyć na łyżce masła, po chwili dodać mięso, smażyć razem, aż mięso straci surowość.
    W tym czasie na tarce o grubych oczkach zetrzeć marchewkę, pietruszkę, seler.
    Gdy mięso będzie już podsmażone, dodać starte warzywa, pomidory wraz z zalewą, przecier pomidorowy, przyprawy.
    Przykryć pokrywką i dusić do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie (około 15 minut) w międzyczasie parokrotnie mieszając.
    Gotowe danie podawać z makaronem, najlepiej pełnoziarnistym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować