Sos ten jest bardzo lekkostrawny i niskokaloryczny. Zawiera w sobie sporo warzyw i chude mięso z indyka. Polecam osobom dbającym o linię, jako alternatywę dla najczęściej jedzonego sosu bolognese.
30 min
Składniki:
250 g mięsa mielonego z indyka,
puszka krojonych pomidorów,
1 średniej wielkości marchewka,
1 mała pietruszka,
połowa małego selera,
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka ostra, estragon- ilość wedle upodobań (u mnie po około pół łyżeczki każdej z przypraw).
Lekki sos do makaronu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek podsmażyć na łyżce masła, po chwili dodać mięso, smażyć razem, aż mięso straci surowość.
W tym czasie na tarce o grubych oczkach zetrzeć marchewkę, pietruszkę, seler.
Gdy mięso będzie już podsmażone, dodać starte warzywa, pomidory wraz z zalewą, przecier pomidorowy, przyprawy.
Przykryć pokrywką i dusić do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie (około 15 minut) w międzyczasie parokrotnie mieszając.
Gotowe danie podawać z makaronem, najlepiej pełnoziarnistym.
Komentarze