Lekki deser z czerwoną porzeczką

4.5 (151 ocen)

  • 15 min

Błyskawiczny , przepyszny deser , lekki i zdrowy.W deserze nie ma jajek i nie jest przesłodzony.

  • 15 min

Składniki:

  • Na 3 spore deserki
    250 g serka mascarpone
    200 g śmietany 30 %
    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny

    80-100 g czerwonej porzeczki ( u mnie mrożona)
    2 łyżeczki brązowego cukru ( może być biały)
    6 ciemnych herbatników
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lekki deser z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczkę razem z cukrem podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Trwa to około 5-8 minut.
    Cukier puder mieszamy z sokiem cytrynowym, powstały lukier mieszamy z serkiem mascarpone.
    Chłodną śmietanę ubijamy , jak będzie już dość sztywna dodajemy powoli serek .
    I teraz dopiero dokładnie ubijamy śmietanę na sztywno.
    Na spód każdego pucharka kruszymy 1 herbatnik.
    Wykładamy masę serową na nią znów kruszymy po 1 herbatniku.
    Wierzch polewamy gęstym sokiem z porzeczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować