Lekki deser walentynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzącej wody. Połowę przelewamy do dwóch płaskich talerzy i odstawiamy do stężenia. Pozostałą część galaretki możemy wykorzystać do innego deseru.
2.Truskawki myjemy, osuszamy, odcinamy szypułki. Z dwóch dorodnych truskawek wycinamy po dwa plastry do dekoracji, resztę kroimy w kostkę.
3.Do jogurtu dodajemy cukier puder i mieszamy. Z galaretki wycinamy 4 małe serduszka, pozostałą galaretkę kroimy w kostkę.
4.W 2 pucharkach lub dużych szklankach układamy po 1/3 truskawek, na truskawki rozkładamy połowę jogurtu, następnie galaretkę pokrojoną w kostkę i resztę truskawek, pozostały jogurt. Każdą porcję dekorujemy plastrami truskawek, serduszkami z galaretki i wiórkami czekoladowymi.
Komentarze