Szybki i bardzo prosty deser, który ucieszy zwłaszcza tych, którzy liczą kalorie. Połączenie lekkiego jogurtu z musem z rabarbaru z nutką wanilii. Smaczna, zdrowa przyjemność...:)
Dla 2 osób
Składniki:
4 laski rabarbaru
1 laska wanilii
500 ml lekkiego, naturalnego jogurtu
4 łyżeczki sypkiej stevii, lub sypkiego słodzika
szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej
Lekki deser rabarbarowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar pokroić w 1 centymetrowe kawałki. Wrzucić do rondelka, nalać tyle wody by przykryła rabarbar, włożyć całą laskę wanilii, gotować na małym ogniu, aż rabarbar się rozgotuje i zrobi się z niego mus (ok. 10 min). Wyciągnąć laskę wanilii. Jeśli mus jest zbyt rzadki, odsączyć go na sicie. Mus posłodzić.
Jogurt także posłodzić, dodać szczyptę cynamonu i gałki muszkatołowej, wymieszać.
Do szklanek lub pucharków nakładać na przemian jogurt i mus. Podawać lekko schłodzone.
Komentarze