Lekki biszkopt z masą mascarpone i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować biszkopt - białka ubić na sztywną masę z solą i cukrem.Kolejno dawać żółtka cały czas miksując.Na końcu dać mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie wymieszać łyżką.Piec ok 25 min w 180 st C w tortownicy o śr.30cm.Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części i każdą naponczować.
Przygotować masę- galaretki rozpuścić każdą osobno w 1 szkl wody,ostudzić.Truskawki zmiksować na mus.Kremówkę ubić,a gdy zacznie gęstnieć dać mascarpone.Całość ubić na sztywną masę i podzielić na dwie równe części.Do jednej części dodać mus truskawowy i galaretkę truskawkową.Tężejącą masę wyłożyć na pierwszą część biszkoptu i przykryć drugą,wstawić do lodówki by masa stężała całkowicie.Do pozostałej masy wlać galaretkę cytrynową i wyłożyć na wierzch ciasta.Schłodzić.Kremówkę podgrzać z czekoladą,aż się rozpuści,przestudzić i posmarować wierzch ciasta,posypać wiórkami.
Porady
Zamiast czekolady wierzch można obłożyć truskawkami i zalać galaretką truskawkową.
Komentarze