Lekki biszkopt z masą mascarpone i truskawkami

4.5 (174 ocen)

  • 2 godz.

Lekkie i bardzo smaczne ciasto z najlepszymi owocami lata!

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt-
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    poncz-
    1/2 szkl wody
    2-3 łyżki soku z cytryny lub limonki

    masa-
    250g mascarpone
    350ml kremówki
    1 galaretka truskawkowa
    1 galaretka cytrynowa
    300g truskawek

    ponadto-
    1-2 łyżki kremówki
    70g czekolady deserowej lub mlecznej
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Lekki biszkopt z masą mascarpone i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować biszkopt - białka ubić na sztywną masę z solą i cukrem.Kolejno dawać żółtka cały czas miksując.Na końcu dać mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie wymieszać łyżką.Piec ok 25 min w 180 st C w tortownicy o śr.30cm.Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części i każdą naponczować.
    Przygotować masę- galaretki rozpuścić każdą osobno w 1 szkl wody,ostudzić.Truskawki zmiksować na mus.Kremówkę ubić,a gdy zacznie gęstnieć dać mascarpone.Całość ubić na sztywną masę i podzielić na dwie równe części.Do jednej części dodać mus truskawowy i galaretkę truskawkową.Tężejącą masę wyłożyć na pierwszą część biszkoptu i przykryć drugą,wstawić do lodówki by masa stężała całkowicie.Do pozostałej masy wlać galaretkę cytrynową i wyłożyć na wierzch ciasta.Schłodzić.Kremówkę podgrzać z czekoladą,aż się rozpuści,przestudzić i posmarować wierzch ciasta,posypać wiórkami.

Porady

Zamiast czekolady wierzch można obłożyć truskawkami i zalać galaretką truskawkową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mascarpone Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować