Lekki biszkopt z masa jogurtową i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt jasny:
Do miski przesiać obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Do misy miksera wbić jajka i ubijać je aż będą jasne i puszyste ( u mnie ten proces trwał około 5 minut ciągłego ubijania). Mniej więcej w połowie ubijania dodać erytol( cukier) i ubijać dalej. Gdy masa jajeczna jest puszysta dodać mąki i delikatnie drewnianą łyżką wymieszać masę.
2.Biszkopt ciemny:
Do miski przesiać obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Do misy miksera wbić jajka i ubijać je aż będą jasne i puszyste ( u mnie ten proces trwał około 5 minut ciągłego ubijania). Mniej więcej w połowie ubijania dodać erytol i ubijać dalej. Gdy masa jajeczna jest puszysta dodać mąki i delikatnie drewnianą łyżką wymieszać masę.
3.Masa jogurtowa:
Erytrol zmielić w blenderze lub w młynku. Do miski przełożyć jogurty, dodać puder z erytolu. Wymieszać dokładnie.
4. Z laski wanilii wyskrobać nasionka i wrzucić do jogurtów. Po raz kolejny zmiksować. Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2-3 łyżki masy jogurtowej, wymieszać a następnie powoli wlewać do miski, stale mieszać do połączenia składników. Odłożyć do na 5-7 min do lodówki.
5.Masa truskawkowa:
Do rondla przełożyć truskawki. Zagotować aby się rozmroziły. Dodać stevię i gotować do czasu aż owoce się będą się rozpadać. Można delikatnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę, dobrze wymieszać.
6.Galaretkę rozpuścić w 200 ml wody i zostawić do ostygnięcia. Następnie wlać do musu truskawkowego i dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego stężenia.
7.Wykonanie:
W biszkoptach szklanką wyciąć kółka i na przemian ułożyć kołka, tzn. w ciemnym biszkopcie jasne ciasto i odwrotnie. Na dno tortownicy wyłożyć jasny biszkopt i delikatnie wyłożyć masę jogurtową.
8. W masę włożyć przekrojone na pół winogrona oraz maliny. Następnie delikatnie wyłożyć drugi biszkopt. Na wierzch wylać masę truskawkową. Odstawić do lodówki na całą noc. Smacznego!
Komentarze