Lekki biszkopt z masa jogurtową i truskawkami

0 (0 ocen)

Ciasto wizualnie nie do końca ładne bo galaretka zabarwiła jasny biszkopt ale w smaku, mmm...pyszności:)Porcja 100 g to tylko 95 kcal

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    2 jajka
    2 łyżki mąki pszennej- 35 g
    1 łyżka mąki ziemniaczanej- 10 g
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka erytrolu
    Biszkopt ciemny:
    2 jajka
    2 łyżki mąki pszennej- 35 g
    1 łyżka mąki ziemniaczanej- 10 g
    1 łyżka kakao- 10 g
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka erytrolu
    Masa jogurtowa:
    510 g jogurtu naturalnego 0%
    250 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
    2 łyżki żelatyny
    1 laska wanilii
    50 g erytrolu
    50 g malin
    50 g winogrona zielonego
    Masa truskawkowa:
    500 g truskawek mrożonych
    1 łyżka żelatyny
    1 galaretka truskawkowa
    1 łyżeczka stevii

    Forma 23,5*23,5
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Biszkopty

Lekki biszkopt z masa jogurtową i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny:
    Do miski przesiać obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Do misy miksera wbić jajka i ubijać je aż będą jasne i puszyste ( u mnie ten proces trwał około 5 minut ciągłego ubijania). Mniej więcej w połowie ubijania dodać erytol( cukier) i ubijać dalej. Gdy masa jajeczna jest puszysta dodać mąki i delikatnie drewnianą łyżką wymieszać masę.
  • 2. Biszkopt ciemny:
    Do miski przesiać obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Do misy miksera wbić jajka i ubijać je aż będą jasne i puszyste ( u mnie ten proces trwał około 5 minut ciągłego ubijania). Mniej więcej w połowie ubijania dodać erytol i ubijać dalej. Gdy masa jajeczna jest puszysta dodać mąki i delikatnie drewnianą łyżką wymieszać masę.
  • image-0184ot6 3. Masa jogurtowa:
    Erytrol zmielić w blenderze lub w młynku. Do miski przełożyć jogurty, dodać puder z erytolu. Wymieszać dokładnie.
  • image-0s5l4l2 4. Z laski wanilii wyskrobać nasionka i wrzucić do jogurtów. Po raz kolejny zmiksować. Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2-3 łyżki masy jogurtowej, wymieszać a następnie powoli wlewać do miski, stale mieszać do połączenia składników. Odłożyć do na 5-7 min do lodówki.
  • image-0fx2anc 5. Masa truskawkowa:
    Do rondla przełożyć truskawki. Zagotować aby się rozmroziły. Dodać stevię i gotować do czasu aż owoce się będą się rozpadać. Można delikatnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę, dobrze wymieszać.
  • image-05c3y66 6. Galaretkę rozpuścić w 200 ml wody i zostawić do ostygnięcia. Następnie wlać do musu truskawkowego i dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego stężenia.
  • image-0gpw6p4 7. Wykonanie:
    W biszkoptach szklanką wyciąć kółka i na przemian ułożyć kołka, tzn. w ciemnym biszkopcie jasne ciasto i odwrotnie. Na dno tortownicy wyłożyć jasny biszkopt i delikatnie wyłożyć masę jogurtową.
  • image-191hbam 8. W masę włożyć przekrojone na pół winogrona oraz maliny. Następnie delikatnie wyłożyć drugi biszkopt. Na wierzch wylać masę truskawkową. Odstawić do lodówki na całą noc. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jogurt grecki Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować