Lekki biszkopt z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka
ubijamy z odrobiną
soli. Stopniowo
dodajemy cukier,
następnie żółtka
i powoli wlewamy
6 łyżek przegotowanej
zimnej wody. Mieszając drewnianą łyżką,
wsypujemy mąki z proszkiem.
Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku
rozgrzanym do temp.
180 °C. Studzimy.
2.Krem: pół szklanki mleka
zagotowujemy z cukrem i cukrem
waniliowym. Wlewamy
pozostałe mleko wymieszane obieraz
żółtkiem i mąką. Mieszamy tak
by nie było grudek. Gdy
budyń zgęstnieje, odstawiamy
do wystudzenia. Margarynę
ucieramy na puch. Nie przerywając
ucierania, stopniowo
dodajemy budyń.
3.Galaretki rozpuszczamy
osobno w nieco mniejszej ilości
wody niż podano na opakowaniu.
W dwóch naczyniach
zalewamy owoce, tak by galaretki
tylko je przykryły. Gdy
stężeją, kroimy w kostkę.
4.Biszkopt przekrawamy na
dwa placki. Jeden smarujemy
1/2 kremu, układamy połowę
galaretki. Przykrywamy 2. plackiem.
Wykładamy resztę kremu
i galaretek. Schładzamy.
Komentarze