Lekka zupka rybna

0 (0 ocen)

  • 10 min

Lekka zdrowa zupka na święta i na co dzień

  • 10 min

Składniki:

  • 3 okonie
    3 szt ziemniaki,
    1 szklanka ryżu dzikiego
    2 szt marchewka,
    natka pietruszki,
    1 szt korzeń pietruszki,
    przyprawa uniwersalna
    2 szt liść laurowy,
    pieprz kulki,
    pieprz biały

Lekka zupka rybna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby myjemy osuszamy wyciągamy wnętrzności ,skrobiemy z łusek. Myjemy. Wkładamy do garnka z woda liściem laurowym i kulkami pieprzu . Gotujemy ok 20 min do miękkości ryb. Gdy ryby są miękkie wyciągamy je z wywaru . Przelewamy wywar przez siko lub gazę ,żeby pozbyć się drobinek ryb ,ości itd.
  • 2. Do wywaru dodajemy przyprawę uniwersalną i pokrojone warzywa . Dosypujemy ryż dziki Gotujemy do miękkości warzyw . Ryby obieramy .
  • 3. Pod koniec gotowania kawałki ryby wkładamy do zupy i doprawiamy białym pieprzem . Zupę ozdabiamy natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy