Lekka, idealna na upalne dni zupa z kalarepki i zielonego groszku, o przyjemnym aromacie korzeni. Jako ciekawy dodatek - sałata rzymska. Taka zupa smakuje najlepiej podana z kaszą kuskus lub ryżem.
Składniki:
1 duża kalarepa (ok. 600g)
150 g zielonego groszku
1 nieduża sałata rzymska (250g)
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
3 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 szklanka mleka
1 L bulionu warzywnego
1 łyżeczka owoców kolendry mielonych
1 łyżeczka kminu mielonego
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
1/4 łyżeczki kurkumy
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
posiekana natka pietruszki do przybrania
kasza kuskus lub ryż jako dodatek - ilość wg uznania
Lekka zupa z sałatą rzymską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać oliwę, dodać obrany i posiekany czosnek, wsypać kolendrę, kminek, imbir i kurkumę - całość podgrzewać ok. 3 min, mieszając.
2.Oprószyć mąką i krótko zasmażyć. Powoli wlać bulion i mleko. Mieszając, doprowadzić do wrzenia.
3.Kalarepę obrać, pokroić w niedużą kostkę i dołożyć do płynu. Dodać groszek. Gotować 10 - 15 min, do miękkości składników.
4.Do zupy dołożyć poszarpaną lub drobno pokrojoną sałatę i gotować jeszcze 1 - 2 min. Zupę doprawić do smaku.
Podawać z kaszą kuskus lub ryżem, każdą porcję posypać zieleniną.
Komentarze