Lekka zupa z sałatą rzymską

4.5 (143 ocen)

Lekka, idealna na upalne dni zupa z kalarepki i zielonego groszku, o przyjemnym aromacie korzeni. Jako ciekawy dodatek - sałata rzymska. Taka zupa smakuje najlepiej podana z kaszą kuskus lub ryżem.

Składniki:

  • 1 duża kalarepa (ok. 600g)
    150 g zielonego groszku
    1 nieduża sałata rzymska (250g)
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki oliwy
    3 łyżeczki mąki kukurydzianej
    1 szklanka mleka
    1 L bulionu warzywnego
    1 łyżeczka owoców kolendry mielonych
    1 łyżeczka kminu mielonego
    1/2 łyżeczki imbiru mielonego
    1/4 łyżeczki kurkumy
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
    posiekana natka pietruszki do przybrania
    kasza kuskus lub ryż jako dodatek - ilość wg uznania
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa jarzynowa

Lekka zupa z sałatą rzymską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lekka zupa z sałatą rzymską 1. W garnku rozgrzać oliwę, dodać obrany i posiekany czosnek, wsypać kolendrę, kminek, imbir i kurkumę - całość podgrzewać ok. 3 min, mieszając.
  • Lekka zupa z sałatą rzymską 2. Oprószyć mąką i krótko zasmażyć. Powoli wlać bulion i mleko. Mieszając, doprowadzić do wrzenia.
  • Lekka zupa z sałatą rzymską 3. Kalarepę obrać, pokroić w niedużą kostkę i dołożyć do płynu. Dodać groszek. Gotować 10 - 15 min, do miękkości składników.
  • Lekka zupa z sałatą rzymską 4. Do zupy dołożyć poszarpaną lub drobno pokrojoną sałatę i gotować jeszcze 1 - 2 min. Zupę doprawić do smaku.
    Podawać z kaszą kuskus lub ryżem, każdą porcję posypać zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować