Lekka surówka do dań z grilla

0 (0 ocen)

Surówka dopełnia aromat grillowanych potraw, jest bogactwem smaków. Polecam ją także do innych dań mięsnych.

Składniki:

  • kapusta pekińska
    świeże liście szpinaku
    pomidory
    ogórki kiszone
    oliwki zielone
    papryka kolorowa
    kukurydza konserwowa
    pęczek koperku
    pęczek szczypiorku
    słonecznik łuskany
    oliwa z oliwek
    bazylia
    oregano
    pieprz cytrynowy
    sól
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Surówki Sosy

Lekka surówka do dań z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę pekińską poszatkować drobno. Szpinak umyć, również pokroić.
  • 2. Pomidory i paprykę umyć, pokroić w większą kostkę.
    Ogórki, oliwki pokroić na mniejsze kawałki.
    Szczypiorek, koperek, zioła również pokroić drobno.
    Kukurydzę odcedzić.
  • 3. Słonecznik wrzucić na suchą patelnię, prażyć.
  • 4. Przygotować sos winegret: do miseczki wlać sok z cytryny, oliwę, dodać sól i pieprz cytrynowy. Wymieszać.
  • 5. W dużej misce połączyć wszystkie składniki, na końcu wlać sos i wymieszać. Posypać prażonymi ziarnami słonecznika.

Porady

Pieprz cytrynowy doda ciekawego aromatu i smaku surówce, jednak można z niego zrezygnować lub zastąpić czarnym, ziołowym. Do sosu winegret zamiast soku z cytryny można użyć octu winnego, natomiast opcjonalnie można jeszcze dodać łyżeczkę musztardy. Warto przygotować surówkę na co najmniej godzinę przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować