Lekka strawa makaronowa

0 (0 ocen)

  • 5 min

Szybka, tania, pyszna i lekka - przy niskim nakładzie energii, produktów i czasu :)

  • 5 min

Składniki:

  • Brokuł
    30 dkg boczku
    opakowanie makaronu świderki
    pół pora
    kawałek margaryny
    sól
    łyżeczka cukru

Lekka strawa makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na piecu stawiamy 2 garnki do połowy wypełnione wodą. Do jednego wsypujemy sól, do drugiego łyżeczkę cukru. Załączamy gaz, przykrywamy. Z lodówki wyciągamy boczek, kroimy go na małe kosteczki, wrzucamy na patelnię. Dodajemy kawałek margaryny. Pół pora również kroimy w kosteczkę i dorzucamy do boczku - niech się smażą razem. Gdy wody w garnkach się zagotują, wrzucamy do posolonej makaron, do posłodzonej brokuł (przecież chcemy, żeby zachował swój wspaniały kolor - do tego właśnie potrzebny jest cukier). Gotujemy do miękkości. Wyciągamy sito. Odcedzamy makaron, wrzucamy go z powrotem do największego garnka. Odcedzamy brokuł, kroimy go na drobniejsze kawałki, dorzucamy do makaronu. Na koniec dodajemy skwarki z porem, wszystko mieszamy. Jeśli ktoś chce można jeszcze posolić, aczkolwiek nie jest to konieczne :)

Porady

Lepiej zaopatrzyć się w drugi żołądek - danie jest wyśmienite :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy