Lekka sałatka z brokułem i kalafiorem

4.5 (196 ocen)

  • 60 min

Nawet najbardziej dietetyczne posiłki mogą być pyszne.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 op. (450 g) mrożonego brokuła,
    1 op. (450 g) mrożonego kalafiora,
    2 pomidory,
    3 jajka,
    1/2 zielonego ogórka,

    na sos:
    1 jogurt naturalny,
    1 ząbek czosnku,
    szczypta koperku,
    sól do smaku.
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko

Lekka sałatka z brokułem i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior i brokuły ugotować wg opisu na opakowaniu (osobno; najpierw kalafior),
  • 2. Jajka ugotować na twardo. Następnie obrać ze skorupek i kroić "na cztery".
  • 3. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić tak jak jajka.
  • 4. Ogórka obrać i pokroić w grubszą kostkę.
  • 5. Przygotować sos:
    do kubeczka z jogurtem dodać przeciśnięty przez praskę (lub bardzo drobno posiekany) czosnek, koperek i sól. Wymieszać.
  • 6. Na duże naczynie wyłożyć warzywa i jajka. Polać sosem, Smacznego!

Porady

W wersji nieco mniej dietetycznej do sosu można dodać majonez i śmietanę zamiast jogurtu naturalnego ( w proporcjach 1:1).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Jajka Kalafior Pomidor Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować