Lekka sałatka z balsamicznym dressingiem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Chrupiąca sałata, soczyste cytrusy, słodka żurawina w słodko-kwaśnym sosie. Lekka i przepyszna.

  • 15 min

Składniki:

  • Sałatka:
    • 120 g sera Feta
    • 1 pomarańcza
    • 1 grejpfrut
    • garść suszonej żurawiny
    • 1 opakowanie mieszanki sałat
    • garść prażonego słoneczniku

    Sos:
    • 2 łyżki octu balsamicznego
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka miodu

Lekka sałatka z balsamicznym dressingiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałaty umyć i osuszyć. Fetę pokroić w kostkę. Pomarańczę i grejpfruta obrać i pokroić na cząstki. Z pozostałych resztek owoców odcisnąć 2 łyżki soku.
  • 2. Sos.
    Wymieszać ocet z olejem, oliwą, miodem i sokiem z owoców.
  • 3. Na talerz wyłożyć sałaty. Dodać pokrojone owoce i ser feta. Posypać żurawiną i uprażonym słonecznikiem. Polać sosem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy