Lekka sałatka

0 (0 ocen)

Sałatka ze świeżych warzyw z jajkiem - doskonała na lekkie śniadanie lub kolację.

Składniki:

  • na 1 porcję:
    2 liście sałaty (u mnie rzymska)
    3 plasterki czerwonej papryki
    3 pomidorki koktajlowe
    6-8 plasterków świeżego ogórka
    1 jajko
    1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
    1 łyżeczka oliwy aromatyzowanej czosnkiem lub zwykłej
    sól
    mielone płatki chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko

Lekka sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy wzdłuż na 4 części.
  • 2. Liście sałaty płuczemy, osuszamy, rwiemy na nieduże kawałki i układamy na dnie salaterki.
  • 3. Pomidorki przekrawamy na ćwiartki, paprykę na mniejsze kawałki i układamy na sałacie. Skrapiamy oliwą.
  • 4. Plasterki ogórka przekrawamy na połowy i układamy na pomidorach i papryce. Na wierzchu układamy cząstki jajka.
  • 5. Całość lekko solimy, oprószamy niewielką ilością mielonych płatków chili i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować