Lekach (miodownik)

4.51 (174 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Mięciutkie, miodowe, lekko korzenne i niezwykle smaczne ciasto. Tradycyjnie lekach jest przygotowywany na żydowski nowy rok - Rosz ha-Szana

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka + 1 łyżka mąki pszennej
    75g brązowego cukru
    1 łyżeczka przypraw do piernika
    2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2/3 szklanki płynnego miodu
    100g roztopionej margaryny Palma z Murzynkiem
    3 jaja
    100ml soku jabłkowego
    50g orzechów włoskich
    100g rodzynków

    do dekoracji: czekoladowa polewa, orzechy, cukier puder
Wystaw ocenę:

4.51 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks Miodownik Desery

Lekach (miodownik) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać osobno suche składniki: mąkę, sodę, przyprawy. W drugim naczyniu roztrzepać jaja z cukrem, dodać miód, olej i sok, wymieszać i wlać do suchych składników. Wymieszać dokładnie, dodać posiekane orzechy i rodzynki. Ciasto przelać do wyłożonej papierem keksówki (11x30cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około godziny w temp 170st.C do tzw. suchego patyczka.
  • 2. Upieczone ciasto wystudzić na kratce, owinąć folią i pozostawić w temperaturze pokojowej do leżakowania na 2-3 dni.
    Przed podaniem można ciasto udekorować czekoladą, orzechami bądź posypać cukrem pudrem.
    Smacznego:)

Porady

Sok jabłkowy można zastąpić sokiem pomarańczowym. Margarynę można zastąpić olejem rzepakowym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować