5 srednich cebul pokrojonych w kostkę
2 czerwone papryki oczyszczone i pokrojone w kostkę
1 żółta papryka oczyszczona i pokrojona w kostkę
2 małe cukinie o wadze łącznej 0,5 kg obrane i pokrojone w kostkę
młoda marchewka o wadze 100 gram pokrojona w kostkę
1 młoda kalarepka obrana i pokrojona w kostkę
1 zielony lisć z pora
1 gałązka zielona z selera korzennego
2 gałązki natki pietruszki i tyle samo koperku zielonego
Kiełbasa gruba żywiecka 300 gram
Kiełbasa cienka 200 gram
2 listki laurowe , 3 ziarenka ziela angielskiego, pieprz grubo mielony do smaku
przyprawa uniwersalna, 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, oregano suszone,
Przecier pomidorowy 200 gram ,,Podravka’’
Wino różowe 2 szklanki. 1 szklanka wody.
Leczo z różowym winem/ pasteryzowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać wino.
Na patelni zeszklić cebulę z dodatkiem małej ilości przyprawa uniwersalna, oraz zieleniną, marchewką, kalarepką.
Przełożyć do garnka.
Na tym samym tłuszczu przesmażyć kiełbasę i przełożyć do garnka.
Potem przesmażyć paprykę a po niej cukinię.
Wlać wodę.
Wszystko poddusić.
Potem dodać przecier pomidorowy, keczup, paprykę słodką mieloną, oregano. Poddusić i Ew. doprawić solą lub przyprawa uniwersalna.
Ja przełożyłam do słoików i pasteryzowałam 1 godzinę.
Na drugi dzień znów pasteryzowałam godzinkę.
Komentarze