Leczo z papryką i cukinią – do słoików na zimę

4.44 (187 ocen)

pewnością cukinia, papryka, czosnek i cebula przypomną nam zimą słoneczne jesienne dni i rozgrzeją po dodaniu odpowiednich przypraw – chilli, kuminu, kurkumy , curry czy cynamonu i dodatków – mięsa, kiełbasek, soczewicy, ciecierzycy czy fasoli, staną się bazą przepysznych dań.

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii (5 sztuk)
    1 kg papryki czerwonej
    2 cebule
    3-4 ząbki czosnku
    4 liście laurowe
    190 g ( op. ) koncentratu pomidorowego
    4 łyżki oleju
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki słodkiej papryki w proszku
Wystaw ocenę:

4.44 (187 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy Leczo

Leczo z papryką i cukinią – do słoików na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię, cebulę i paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Czosnek siekamy.
    Rozgrzewamy olej.
    Na gorący wrzucamy cebulę i posiekany czosnek.
    Smażymy 3-4 minut, aż się zeszklą.
    Dodajemy słodką paprykę i smażymy aż zacznie pachnieć. 3-4 minuty.
    Dodajemy paprykę i cukinię.
    Smażymy 5-6 minut, na mocnym ogniu aż zmiękną.
    Dodajemy koncentrat. Podsmażamy 3-4 minuty , mieszając.
    Dolewamy 300 ml wody, wrzucamy liście, cukier i sól.
    Dusimy 30-40 minut.
    Gorące przekładamy do czystych, suchych, wyparzonych słoików i stawiamy je do góry dnem – jeśli wieczka po ostudzeniu będą wklęsłe, pasteryzacja nie jest konieczna.

Porady

Możecie użyć też świeżych pomidorów – nie dodawajcie wtedy wody. Ja lubię mocny smak koncentratu stąd u mnie dodatek gotowego słoiczka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Papryka Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować