Smak tego dania, to dla mnie smak lata, mimo że składniki do lecza są dostępnie niemal przez cały rok.Pochodzi z Węgier.
Składniki:
500 g mielonego mięsa drobiowego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 papryki (np. w 3 kolorach lub tylko czerwone)
1 zielona i cukinia
200 g pieczarek
4 pomidory
250 ml sosu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki bazylii
duża szczypta tymianku
szczypta ostrej chili do smaku
sól,pieprz do smaku
oliwa z oliwek
Leczo z mielonym mięsem drobiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę,czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie.
2.Dodaj mielone mięso drobiowe, podsmaż.
3.Pieczarki obierz pokrój w plasterki ( gdy są duże w półplasterki)
dodaj do garnka .
4. Papryki umyj, osusz, usuń gniazda nasienne, pokrój na małe kawałki.
5.Cukinie umyj, osusz i pokrój na małe kawałki, dodaj wraz z papryką
do garnka. Gotuj około 20 minut, dopraw przyprawami do smaku.
6.Pomidory sparz wrzątkiem, pokrój na ćwiartki usuwając twarde
szypułki. Usuń nasiona i sok, miąższ pokrój w kostkę. Miąższ dodaj
do naczynia z warzywami i gotuj przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Komentarze