Leczo z kiełbasą jałowcową

2 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Potrawa jest niezwykle sycąca i spokojnie zastępuje dwudaniowy obiad. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 duże cukinie
    2 cebule
    5 ząbków czosnku
    0,5 kg kiełbasy jałowcowej
    1 czerwona papryka
    5 świeżych pomidorów
    sól
    pieprz
    papryka słodka
    szczypta curry
    zioła prowansalskie
    olej
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Leczo z kiełbasą jałowcową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cukinię obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i poszatkować na szatkowniku. Do garnka wlać 3 łyżki oleju, dodać przygotowaną cukinię i podlać wszystko 1/2 szklanki wody. Smażyć do momentu, aż warzywo puści soki, a część płynu odparuje.
    2. W międzyczasie na patelni podsmażyć pokrojoną w półtalarki cebulę i drobno posiekany czosnek. Dodać do tego pokrojoną kiełbasę, paprykę, obrane ze skórki i drobno posiekane pomidory. Całość dusić pod przykryciem ok. pół godziny.
    3. Następnie zawartość patelni połączyć z uduszoną cukinią, chwilę poddusić i przyprawić do smaku.

Porady

1.Do gotowej już potrawy można również dodać 2 surowe rozkłócone jajka i chwilę poddusić aby się ścięły. 2. Gotową potrawę równie dobrze można złożyć do słoiczków, zapasteryzować i cieszyć się smakiem lata w zimie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować