Leczo z jabłkiem

4.5 (178 ocen)

Przepyszne duszone warzywa! Z dodatkiem jabłka, więc lekko słodkie, do letniego obiadu idealne. Podałam je do pieczonego kurczaka

Składniki:


  • 2 łyżki oleju rzepakowego
    1 czerwona papryka
    2 młode cukinie
    1 jabłko
    4 pomidory
    Sól, pieprz
    0,5 łyżeczki słodkiej papryki
    Szczypta czosnku granulowanego
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo Potrawka

Leczo z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Paprykę oczyścić z nasion, umyć, osuszyć. Pokroić w dużą kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, przesmażyć.

    Cukinię wyszorować, odciąć końce, pokroić ją w słupki. Wrzucić do papryki i smażyć.

    Jabłko obrać ze skórki, usunąć ogryzek, miąższ pokroić w kosteczkę, wrzucić do rondla. Przesmażyć całość razem przez chwilę. Zmniejszyć ogień i dusić 10 minut. Lekko posolić.

    Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w dużą kostkę. Gdy warzywa w rondlu zmiękną ale nadal będą jędrne, wrzucić pomidory, dusić razem jeszcze kilka minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i czosnkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Jabłka Papryka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować