Leczo z fasolki szparagowej

4.99 (142 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

To leczo lubi cała moja rodzina, a szczególnie 3-letnia córeczka Martusia. Danie możemy również przygotować w wersji wegetariańskiej, nie dodając wędliny. W każdym przypadku smakuje wyśmienicie.

Składniki:

  • ● 1/2 kg fasolki szparagowej
    ● 1 kg cebuli
    ● 1 kg marchewki
    ● 1/2 kg papryki
    ● 6 dużych pomidorów
    ● 1 kostka masła
    ● 1/2 szklanki oleju
    ● sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
    ● 30 dag boczku
    ● 4-5 łyżeczek przecieru pomidorowego
Wystaw ocenę:

4.99 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Leczo z fasolki szparagowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę myjemy, kroimy
    w kawałki długości 2 cm i gotujemy
    w osolonej wodzie.
  • 2. Cebulę kroimy w talarki, paprykę
    w paseczki, a marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Warzywa dusimy oddzielnie
    na maśle z niewielką ilością
    oleju, aż będą miękkie.
  • Leczo z fasolki szparagowej 3. Fasolkę wsypujemy do dużego
    garnka, dodajemy marchew,
    paprykę i cebulę oraz obrane ze
    skórki i pokrojone w paseczki
    pomidory. Doprawiamy do smaku,
    dodajemy przecier (ale niekoniecznie,
    zależy, jak kto lubi.
    Leczo nie powinno być zbyt
    kwaśne). Dusimy 10-15 minut,
    wlewając trochę wody, aby wytworzył
    się sos. Przekładamy do
    słoików i pasteryzujemy 20 minut.
    Zimą, po podgrzaniu, dodajemy
    pokrojony i podsmażony
    boczek lub kiełbasę.

Porady

● Gdy robimy leczo do zjedzenia od razu, pod koniec duszenia dodajemy wędlinę. Zamiast boczku możemy użyć kiełbasy. ● Przed podaniem leczo można doprawić do smaku kilkoma kroplami maggi lub jasnego sosu sojowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować