Leczo z czerwoną fasolą

4.49 (148 ocen)

Lekko wzbogacona wersja tradycyjnego leczo. Co prawda do jesieni daleko, ale na jesień to danie jest idealne, bo jest sezon paprykowo cukiniowy i te kolory :)

Składniki:

  • 2 małe cukinie
    laska cienkiej kiełbasy
    1 czerwona papryka
    1 żółta papryka
    puszka pomidorów krojonych (mogą być 4 szt świeże bez skórki)
    puszka czerwonej fasoli
    2 cebule
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    sól
    pieprz
    kilka gałązek świeżego tymianku
    1 łyżka słodkiej papryki mielonej
    ząbek czosnku

    olej do smażenia

Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Leczo z czerwoną fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Leczo z czerwoną fasolą 1. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na odrobinie oleju. Na drugiej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka i dodać pomidory z puszki oraz obie papryki pokrojone w dużą kostkę.Cukinie umyć, pokroić w półplasterki, wrzucić do warzyw. Doprawić solą i pieprzem, podlać 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem aż warzywa zmiękną.
  • Leczo z czerwoną fasolą 2. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, paprykę mieloną, tymianek, przeciśnięty czosnek i odcedzoną czerwoną fasolę. Dusić jeszcze 3-5 min. Podawać z pieczywem lub z kaszą kuskus.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować