Lekko wzbogacona wersja tradycyjnego leczo. Co prawda do jesieni daleko, ale na jesień to danie jest idealne, bo jest sezon paprykowo cukiniowy i te kolory :)
Składniki:
2 małe cukinie
laska cienkiej kiełbasy
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
puszka pomidorów krojonych (mogą być 4 szt świeże bez skórki)
puszka czerwonej fasoli
2 cebule
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
kilka gałązek świeżego tymianku
1 łyżka słodkiej papryki mielonej
ząbek czosnku
Leczo z czerwoną fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na odrobinie oleju. Na drugiej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka i dodać pomidory z puszki oraz obie papryki pokrojone w dużą kostkę.Cukinie umyć, pokroić w półplasterki, wrzucić do warzyw. Doprawić solą i pieprzem, podlać 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem aż warzywa zmiękną.
2.Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, paprykę mieloną, tymianek, przeciśnięty czosnek i odcedzoną czerwoną fasolę. Dusić jeszcze 3-5 min. Podawać z pieczywem lub z kaszą kuskus.
Komentarze