Leczo z cukinii

4.5 (171 ocen)

  • 1 godz. 15 min

pyszne, zdrowe i lekkie danie:)

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 3 średniej wielkości cukinie
    1 papryka żółta
    2 papryki czerwone
    1 papryczka chili
    4 pomidory
    ½ pora
    ½ pęczka szczypioru
    1 puszka pomidorów obranych i pokrojonych
    3 łyżeczki przecieru pomidorowego
    ½ kg kiełbasy w pętku
    3 cebule
    2 łyżki oleju rzepakowego z dodatkiem pomidorów, czosnku i bazylii
    2 łyżki oleju słonecznikowego o smaku wędzonej papryczki chili
    lub 4 łyżki zwykłego oleju
    ¼ kostki masła
    przyprawy:
    bazylia suszona
    oregano
    papryka słodka mielona
    sól
    kostka rosołowa
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Leczo z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Leczo z cukinii 1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Z papryk usuwamy gniazdo nasienne, żółtą oraz czerwoną paprykę kroimy drobno. Szczypiorek kroimy drobno. Cukinię obieramy ze skóry, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w większą kostkę. Por przekrajamy na pół i kroimy w piórka. Kiełbasę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Z papryczki chili usuwamy nasiona i kroimy drobniutko.
  • Leczo z cukinii 2. W pierwszej kolejności rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej rzepakowy z dodatkiem pomidorów, czosnku i bazylii i dodajemy pokrojone pomidory w kostkę. Smażymy do momentu aż pomidory puszczą sok. Wtedy dodajemy przyprawy: bazylię suszoną, oregano i zioła prowansalskie i smażymy jeszcze chwilkę po czym zdejmujemy z patelni. Na tą samą patelnię wlewamy olej słonecznikowy o smaku wędzonej papryczki chili (olej ten nada kiełbasie niepowtarzalny smak wędzonki) i rozgrzewamy go, po czym wsypujemy pokrojoną kiełbasę i smażymy aż się zarumieni. Zdejmujemy z ognia.
  • Leczo z cukinii 3. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę następnie pokrojony por i szczypiorek – wszystko dokładnie mieszamy i smażymy pod przykryciem aż warzywa zmiękną, można je podlać małą ilością wody. Odkrywamy dodajemy czerwoną i żółtą paprykę, podsmażone pomidory, mieszamy dokładnie i wsypujemy kiełbasę. Na samym końcu dodajemy cukinię i papryczkę chili. Mieszamy aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą i podlewamy wrzącą wodą, tak by warzywa swobodnie pływały. Dodajemy kostkę rosołową, odrobinę papryki słodkiej mielonej i sól oraz pomidory z puszki. Wszystko gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy przyprawami według uznania.
  • Leczo z cukinii 4. Leczo z cukinii doskonale smakuje z grzankami czosnkowymi lub tostami.
  • Leczo z cukinii 5. Miłośnicy grzybów mogą również dodać do lecza pieczarki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować