Leczo z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Z papryk usuwamy gniazdo nasienne, żółtą oraz czerwoną paprykę kroimy drobno. Szczypiorek kroimy drobno. Cukinię obieramy ze skóry, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w większą kostkę. Por przekrajamy na pół i kroimy w piórka. Kiełbasę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Z papryczki chili usuwamy nasiona i kroimy drobniutko.
2.W pierwszej kolejności rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej rzepakowy z dodatkiem pomidorów, czosnku i bazylii i dodajemy pokrojone pomidory w kostkę. Smażymy do momentu aż pomidory puszczą sok. Wtedy dodajemy przyprawy: bazylię suszoną, oregano i zioła prowansalskie i smażymy jeszcze chwilkę po czym zdejmujemy z patelni. Na tą samą patelnię wlewamy olej słonecznikowy o smaku wędzonej papryczki chili (olej ten nada kiełbasie niepowtarzalny smak wędzonki) i rozgrzewamy go, po czym wsypujemy pokrojoną kiełbasę i smażymy aż się zarumieni. Zdejmujemy z ognia.
3.W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę następnie pokrojony por i szczypiorek – wszystko dokładnie mieszamy i smażymy pod przykryciem aż warzywa zmiękną, można je podlać małą ilością wody. Odkrywamy dodajemy czerwoną i żółtą paprykę, podsmażone pomidory, mieszamy dokładnie i wsypujemy kiełbasę. Na samym końcu dodajemy cukinię i papryczkę chili. Mieszamy aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą i podlewamy wrzącą wodą, tak by warzywa swobodnie pływały. Dodajemy kostkę rosołową, odrobinę papryki słodkiej mielonej i sól oraz pomidory z puszki. Wszystko gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy przyprawami według uznania.
4.Leczo z cukinii doskonale smakuje z grzankami czosnkowymi lub tostami.
5.Miłośnicy grzybów mogą również dodać do lecza pieczarki.
Komentarze