Leczo z cukinii

4.5 (190 ocen)

  • 40 min

Czyli inne spojrzenie na leczo. Lekka, syta i rozgrzewająca potrawa zadowoli każdego.

  • 40 min

Składniki:

  • - 1 kg młodej cukinii
    - 2 cebule
    - 2 marchewki
    - 2 papryki (żółta i czerwona)
    - 250 g kiełbasy śląskiej
    - 0,5 kg pieczarek
    - 1 op. pomidorów w puszce
    - 2 łyżki oleju
    - sól, pieprz ziołowy, ziele angielskie, ostra papryka, przyprawa uniwersalna, majeranek
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo

Leczo z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myjemy i kroimy w całkiem sporą kostkę (wraz ze skórką) i wrzucamy do sporego garnka. Obraną marchew trzemy na tarce o grubych oczkach i wrzucamy do cukinii. Cebulę siekamy w półplasterki o również dodajemy do warzyw wraz z zielem angielskim. Wszystko solimy, dodajemy olej i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  • 2. W międzyczasie oczyszczamy z pestek papryki i kroimy je w paski. Wrzucamy ją podczas duszenia. Następnie oczyszczone pieczarki kroimy w plastry i dusimy na suchej patelni, aby wydostały się z nich sok, który potem odlewamy i pieczarki można delikatnie posolić. Tak przygotowane pieczarki można dodać do cukinii. Kiełbasę kroimy w grubą kostkę lub plasterki i podsmażamy.
  • Ostatnie poprawki w garnku ;) 3. Jeśli duszące się warzywa są już miękkie i chrupiące, dodajemy pieczarki oraz kiełbasę. Mieszamy wszystko i dodajemy pomidory w puszce. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym, papryką, odrobiną przyprawy uniwersalnej i majerankiem. Aby potrawa nabrała głębszego koloru, można dodać odrobinę przecieru pomidorowego.

Porady

Idealnie smakuje zarówno z pieczywem, jak i ryżem. Zamiast kiełbasy można spr

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować