Leczo z cukinią

5 (186 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Smaczne danie jednogarnkowe - leczo z cukinią, pomidorami, papryką. Świetny sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw.

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 450 g cukinii (oczyszczonej)
    500 g pomidorów
    400 g papryka czerwona
    300 g cebula
    350 g kiełbasy śląskiej
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    2 łyżki ketchupu pikantnego
    2 listki laurowe
    3 kulki ziela angielskiego
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1 szk wody
    sól, pieprz,kucharek do smaku
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Leczo z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.Przełożyć do garnka. Kiełbasę pokroić i podsmażyć na tej samej patelni co cebulę. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę i na tej samej patelni podsmażyć. Cukinię obrać i oczyścić, miąższ pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć obrać z skórki, pokroić i dodać do reszty składników.

    Wszystkie składniki umieścić w jednym garnku, dolać 1 szklankę wody, dodać liście laurowe,ziele angielskie, paprykę słodką, przecier, ketchup i wszystko razem gotować do miękkości. Doprawić do smaku. W czasie gotowania często mieszać żeby się nie przypaliło. Jeśli lubimy leczo na gęsto możemy sos zagęścić mąką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidory truskawkowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować