Leczo z bakłażana z pulpetami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Do tej pory najchętniej piekłam ciasta, lecz ostatnio nabrałam też ochoty na przygotowywanie innych potraw, jak np. to leczo.

Składniki:

  • czerwona papryka
    zielona papryka
    duża cebula
    marchewka
    1/2 kg pieczarek
    bakłażan
    przyprawy: pieprz, czosnek granulowany, ostra papryka w proszku, przyprawa uniwersalna
    2 łyżki mąki
    olej do smażenia

    Na pulpety:
    1/2 kg mięsa mielonego
    cebula
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Leczo z bakłażana z pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Leczo z bakłażana z pulpetami 1. Pieczarki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy i kroimy w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Dodajemy pokrojoną
    w słupki marchewkę. Chwilę smażymy i podlewamy wodą.
  • 2. Gdy marchewka zmięknie, dodajemy pokrojone w kostkę papryki, cebulę i pieczarki, a na koniec pokrojonego w kostkę bakłażana. Doprawiamy i zagęszczamy mąką.
  • 3. Mięso mielone mieszamy z pokrojoną cebulą i bułką tartą, formujemy małe kulki, które smażymy na oleju. Dodajemy do warzyw i doprawiamy.

Porady

● Bakłażana możemy zastąpić cukinią, a pulpeciki przygotować z dodatkiem jajka. ● Bułkę tartą możemy wcześniej namoczyć w niewielkiej ilości wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Bakłażan

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Zapiekanka z bakłażana

To może cię zainteresować