Leczo po polsku

4.5 (152 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Dlaczego po polsku? Ponieważ pyszni się w nim cukinia, sos podkreślony zostaje przez przecier lub passatę pomidorową.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 3 duże papryki,
    pół dużej cukinii,
    2 cebule,
    ok 600 g dobrej cienkiej kiełbasy,
    2 liście laurowe,
    kilka ziaren ziela angielskiego,
    sól,
    pieprz,
    słodka czerwona papryka,
    słodka czerwona papryka wędzona,
    papryka ostra,
    bulion ok 500 ml,
    kilka łyżek przecieru pomidorowego (nie koncentratu).
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo

Leczo po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa oczyszczamy. Kiełbasę i cebulę kroimy w półplasterki. Kiełbasę podsmażamy, po chwili dodajemy cebulkę i razem dalej podsmażamy. Cukinię i paprykę kroimy w kostkę. W dużym garnku smażymy cukinię - ok 5 minut na małym ogniu, solimy i dusimy. Kiedy cukinia puści sok, dodajemy kiełbasę i powoli dusimy. Lekko osoloną paprykę przesmażamy na patelni po kiełbasie i wraz z sokiem przekładamy do garnka z resztą składników. Zalewamy bulionem tak aby warzywa były zakryte, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i dusimy. Po ok 20 minutach sprawdzamy czy warzywa odpowiadają nam miękkością - ja lubię jak cukinia w leczu jest bardzo miękka, wręcz się rozpada - fajnie zagęszcza to sos. Doprawiamy solą, pierzem oraz przyprawami i dodajemy po łyżce przecieru do uzyskania pożądanego smaku i konsystencji sosu. Chwilę gotujemy. Leczo najlepiej smakuje wystudzone i podgrzane ponownie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żółta papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować