Dlaczego po polsku? Ponieważ pyszni się w nim cukinia, sos podkreślony zostaje przez przecier lub passatę pomidorową.
60 min
Dla 4 osób
Składniki:
3 duże papryki,
pół dużej cukinii,
2 cebule,
ok 600 g dobrej cienkiej kiełbasy,
2 liście laurowe,
kilka ziaren ziela angielskiego,
sól,
pieprz,
słodka czerwona papryka,
słodka czerwona papryka wędzona,
papryka ostra,
bulion ok 500 ml,
kilka łyżek przecieru pomidorowego (nie koncentratu).
Leczo po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa oczyszczamy. Kiełbasę i cebulę kroimy w półplasterki. Kiełbasę podsmażamy, po chwili dodajemy cebulkę i razem dalej podsmażamy. Cukinię i paprykę kroimy w kostkę. W dużym garnku smażymy cukinię - ok 5 minut na małym ogniu, solimy i dusimy. Kiedy cukinia puści sok, dodajemy kiełbasę i powoli dusimy. Lekko osoloną paprykę przesmażamy na patelni po kiełbasie i wraz z sokiem przekładamy do garnka z resztą składników. Zalewamy bulionem tak aby warzywa były zakryte, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i dusimy. Po ok 20 minutach sprawdzamy czy warzywa odpowiadają nam miękkością - ja lubię jak cukinia w leczu jest bardzo miękka, wręcz się rozpada - fajnie zagęszcza to sos. Doprawiamy solą, pierzem oraz przyprawami i dodajemy po łyżce przecieru do uzyskania pożądanego smaku i konsystencji sosu. Chwilę gotujemy. Leczo najlepiej smakuje wystudzone i podgrzane ponownie.
Komentarze