Leczo na zimę do słoików

4.46 (179 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

w zimie jak znalazł do mięska, innych warzyw lub samo do ryżu czy makaronu, użyłam minimalnej ilości przypraw, gdyż w zależności od tego, z czym podam leczo, doprawiam ad hoc :)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 2 kg papryki czerwonej lub zielonej
    2 kg pomidorów
    1 kg cebuli
    3 łyżki cukru
    1/4 szklanki oleju
    sól
Wystaw ocenę:

4.46 (179 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Leczo

Leczo na zimę do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Paprykę oczyścić, pokroić w paski, cebulkę w plastry. W rondlu na oleju zeszklić cebulkę, dodać pomidory i paprykę. Dusić na wolnym ogniu około 10 minut, następnie dodać sól i cukier, zagotować i dusić dalsze 3 minuty. Wkładać do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcać i pasteryzować od 30 do 40 minut (miałam 0,5 litrowe słoiczki, pasteryzowałam 35 minut, wyszło mi ich 8 sztuk).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować