Leczo na bogato

5 (165 ocen)

  • 40 min

Zdrowa i lekka propozycja na letnie obiady.

  • 40 min

Składniki:

  • 3 czerwone papryki
    1 zielona papryka
    1 żółta papryka
    2 małe cukinie
    1 bakłażan
    30 dag pieczarek
    2 średnie cebule
    2 laski dobrej kiełbasy
    10 dag wędzonego boczku (opcjonalnie)
    1 puszka pomidorów (400 g) lub świeże pomidory
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    2 łyżeczki cukru
    świeżo zmielona sól
    świeżo zmielony kolorowy pieprz
    1 łyżeczka chili
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Leczo na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki oczyścić z nasion i białych części. Papryki, cukinię, bakłażana pokroić w większą kostkę i przełożyć do garnka. Podlać szklanką wody i chwilę dusić. Cebulę pokroić w piórka i zrumienić na oliwie. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć do odparowania wody. Przełożyć do garnka z warzywami. Kiełbasę i boczek pokroić na plasterki i podsmażyć na patelni. Dodać do warzyw. Wszystko dusić, ale nie dopuścić do rozgotowania. Pomidory zmiksować z chili, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cukrem, koncentratem, solą i pieprzem. Wlać do garnka i chwilę podgotować. Ewentualnie doprawić. Podawać gorące ze świeżym pieczywem lub ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Węgierska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować