Leczo grzybowe do słoika

4.47 (159 ocen)

Pyszne leczo grzybowe na zimę

Składniki:

  • 1 durszlak grzyby świeże
    pieprz,
    sól,
    3 łyżki cukier,
    1 słoiczek mały koncentrat pomidorowy,
    4 szt papryka czerwona,
    0,5 kg cebula,
    1 szkl woda,
    1 szkl olej,
    5 łyżek ocet 10 %
Wystaw ocenę:

4.47 (159 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Leczo grzybowe do słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić, opłukać, włożyć do rondla, dodać sól, ugotować do miękkości. Ugotowane grzyby odcedzić na sicie, pokroić w szersze paski.
  • 2. Paprykę i cebulę obrać, pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać olej , włożyć cebulę udusić.
  • 3. Do uduszonej cebulki dodać paprykę, poddusić kilka minut. Do pokrojonych grzybów dodać cebulę z papryką, wodę, dokładnie wymieszać.
  • Leczo grzybowe do słoika 4. Następnie doprawić grzyby koncentratem pomidorowym , cukrem, octem, solą i pieprzem, trochę jeszcze dusić na wolnym ogniu, ciągle mieszając.
  • Leczo grzybowe do słoika 5. Leczo grzybowe nakładać do słoików, pasteryzować 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować