Leczo do słoików

4.49 (181 ocen)

Leczo to bardzo smaczne danie, które warto zamknąć w słoiku. Szczególnie doceniam je, jak nie mam czasu, aby ugotować obiad.

Składniki:


  • 4 kg cukinii
    3 kg pomidorów
    1 kg papryki czerwonej
    1/2 kg cebuli
    2-4 liście laurowe
    6-9 ziaren ziela angielskiego
    sól
    pieprz czarny
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Leczo do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Cukinie i paprykę oczyścić z gniazd nasiennych. Jeżeli cukinia ma twardą skórkę to należy ją obrać. Pokroić w drobną kostkę. Cebulę również skroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Wszystkie warzywa razem wymieszać. Na dno garnków wlać odrobinę oleju i włożyć warzywa, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować, aż warzywa zmiękną w szczególności papryka. Przyprawić. Gorące leczo nakładać do litrowych słoików (porcja na 2osoby) i dodatkowo pasteryzować 15min. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Papryka Pomidor Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować