Leczo Cioci Kasi

0 (0 ocen)

  • 60 min

Propozycja na zdrowe, pożywne i kolorowe danie, wyraziste i lekko pikantne w smaku, z dodatkiem aromatycznych przypraw. Świetna i sycąca propozycja obiadowa dla Dużych i Małych Łasuchów :)

  • 60 min

Składniki:

  • - 5 średniej wielkości kabaczków
    - 4 czerwone papryki
    - 2 białe papryki
    - 2 zielone papryczki chili
    - 3 białe cebule
    - 3 ząbki czosnku
    - 250 g dobrej kiełbasy drobiowej (parzonej, pieczonej i wędzonej)
    - 3,5 łyżki koncentratu pomidorowego
    - 2,5 łyżki sosu sojowego (indonezyjskiego)
    - 1,5 łyżeczki octu jabłkowego
    PRZYPRAWY:
    - 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
    - 0,5 łyżeczki curry
    - 0,5 łyżeczki kurkumy
    - 1 łyżeczka czarnego pieprzu + 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
    - 2 łyżeczki oregano
    - 2 łyżeczki ziół prowansalskich
    - 1 łyżeczka tymianku
    - 2 łyżeczki soli morskiej (gruboziarnistej)
    + oliwa z oliwek (do smażenia)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo

Leczo cioci kasi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki 1. Kabaczki obieramy, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

    Wszystkie papryki pozbawione gniazd nasiennych również kroimy w kostkę, to samo robimy z kiełbasą, a cebulę kroimy w pół - krążki.
  • Cebula i papryka 2. Na teflonowej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i dodajemy pokrojoną cebulę i delikatnie ja szklimy. Następnie dodajemy wszystkie papryki i wszystko razem smażymy do momentu aż warzywa odrobinę zmiękną.
  • Kabaczki 3. W tym samym czasie do dużego garnka wkładamy pokrojone kabaczki i zalewamy je około 1 szklanką wody. Dusimy aż zawartość delikatnie zmięknie.
  • 4. Gdy kabaczki zmiękną, dodajemy do nich podsmażone papryki i cebulę oraz przyprawy: słodką paprykę, curry, kurkumę, pieprz czarny oraz cayenne, oregano, tymianek i zioła prowansalskie. Wszystko dusimy przez około 15 minut.

    Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, podsmażoną kiełbasę, ocet jabłkowy oraz sos sojowy i wszystko dusimy jeszcze przez około 15 minut.

    Na sam koniec leczo doprawiamy solą i dodatkowo czarnym pieprzem.

    Życzę smacznego! :)

Porady

Ilość podanych składników wystarczy na solidną porcję lecza, dlatego świetnym rozwiązaniem jest zagotowanie go do słoików. Słoiki przechowujemy w lodówce. Kiedy brakuje nam czasu na małe pichcenie, wystarczy, że podgrzejemy zawartość słoika i mamy obiad gotowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować