Leczo z cukini

5 (190 ocen)

  • 60 min

Przepis ten zdradziła mi mama i teraz to ja gotuje tą zupę dla rodziny.

  • 60 min

Składniki:

  • - średniej wielkości cukinia
    - papryka czerwona i żółta
    - dwie cebule
    - marchewka
    - 500 g kiełbasy
    - papryka ostra
    - papryka słodka
    - kostka rosołowa
    - ziele angielskie
    - natka pietruszki
    - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    - sól
    - pieprz
    - tłuszcz (oliwa z oliwek lub masło)
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Leczo z cukini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię pokroić w plastry, obrać ze skórki, wydrążyć środki a następnie pokroić w kostkę. Z papryk wydrążyć gniazda nasienne a następnie pokroić w paseczki. Cebulę i marchewkę obrać. Cebulę pokroić w piórka a marchewkę w plasterki. Kiełbasę pokroić w kostkę.
  • 2. W garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę a następnie dodać do niej kiełbasę i razem wszystko przesmażyć. Można dolać odrobinę wody aby się nie przypaliło.
  • 3. Dodać paprykę oraz marchewkę i dusić razem około 3 minut.
  • 4. Następnie dodać cukinię, podlać wodą do jej poziomu, wrzucić kostkę rosołową i dodać przyprawy po łyżeczce papryki ostrej i słodkiej, kilka ziel angielskich oraz sól i pieprz do smaku. Natkę pietruszki związać biała nitką i wrzucić do wywaru. Całość doprowadzić do wrzenia. Gotować do momentu, gdy cukinia będzie miękka i następnie dodać dwie łyżki koncentratu pomidorowego i jeszcze raz zagotować.
  • 5. Całość odstawić z ognia na kilka minut.

Porady

Dla wielbicieli ostrości można podkręcić smak zupy poprzez dodanie większej ilości ostrej papryki lub wkrojenie papryczki chili.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować