Leczo z cukini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię pokroić w plastry, obrać ze skórki, wydrążyć środki a następnie pokroić w kostkę. Z papryk wydrążyć gniazda nasienne a następnie pokroić w paseczki. Cebulę i marchewkę obrać. Cebulę pokroić w piórka a marchewkę w plasterki. Kiełbasę pokroić w kostkę.
2.W garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę a następnie dodać do niej kiełbasę i razem wszystko przesmażyć. Można dolać odrobinę wody aby się nie przypaliło.
3.Dodać paprykę oraz marchewkę i dusić razem około 3 minut.
4.Następnie dodać cukinię, podlać wodą do jej poziomu, wrzucić kostkę rosołową i dodać przyprawy po łyżeczce papryki ostrej i słodkiej, kilka ziel angielskich oraz sól i pieprz do smaku. Natkę pietruszki związać biała nitką i wrzucić do wywaru. Całość doprowadzić do wrzenia. Gotować do momentu, gdy cukinia będzie miękka i następnie dodać dwie łyżki koncentratu pomidorowego i jeszcze raz zagotować.
5.Całość odstawić z ognia na kilka minut.
Porady
Dla wielbicieli ostrości można podkręcić smak zupy poprzez dodanie większej ilości ostrej papryki lub wkrojenie papryczki chili.
Komentarze