Leczo

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Leczo zawsze pod koniec lata króluje na naszym stole.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - papryka kolorowa: 6 sztuk
    - kiełbasa zwyczajna: 4 sztuki
    - cebula: 2 sztuki
    - mięsiste pomidory: 10 sztuk
    - olej KUJAWSKI 3 ziarna: 2 łyżki
    - sól ziołowa do smaku: 1 łyżeczka
    - papryka: 3 łyżeczki
    - chili peperoncini: 0.5 łyżeczki
    - konentrat pomidorowy: 0.5 opakowania

Leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę kroimy w kostkę i wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulą podsmażamy na 2 łyżkach oleju kujawskiego. Doprawiamy solą ziołową, chili i papryką w proszku. Następnie dodajemy pokrojone pomidory i połowę słoiczka koncentratu, przykrywamy i dusimy ok. 5 minut. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy 1 szklanką wrzącej wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut, aż papryka będzie miękka i utworzy się gęsty, aromatyczny sos. Doprawiamy jeszcze ewentualnie solą ziołową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy