1 jajko
15 dag cukru
skórka starta z jednej cytryny oraz wyciśnięty sok
3 kostki czekolady- startej na drobnych oczkach
3 łyżeczki żelatyny
3/4 litra mleka
Leciutka pianka - 8 sztuk za 3,50 zł . - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę zalewamy 3 łyżkami stołowymi zimnej wody i odstawiamy na 10 minut .Dolewany 4 łyżki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia .
2.Sparzoną wrzątkiem cytrynę osuszamy i ścieramy z niej skórkę na drobniutkiej tarce oraz wyciskamy z niej sok . Czekając aż żelatyna napęcznieje , miksujemy jajko z cukrem , sokiem i skórką z cytryny przez 15 minut .
3.Żelatynę dodajemy do masy , wlewamy mleko i miksujemy na najwyższych obrotach przez 5 minut . Rozlewamy pucharków i wstawiamy do lodówki aż masa stężeje . Przed podaniem posypujemy startą czekoladą .
Porady
Cytrynę należy przelać wrzątkiem przed ścieraniem skórki - pozbywamy się w ten sposób wosku który ją zabezpiecza .
Komentarze