Lebkuchen

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tradycyjne niemieckie pierniki z lukrem

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka: 360 gramów
    - miód: 300 gramów
    - zmielone migdały: 100 gramów
    - cukier trzcinowy: 125 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - cynamon: 1.5 łyżeczki
    - gałka muszkatołowa: 1 łyżeczka
    - mielone goździki: 1 łyżeczka
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - kardamon: 1 szczypta
    LUKIER::
    - cukier puder: 125 gramów
    - sok z cyrtyny: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Lebkuchen - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lebkuchen 1. Mąkę przesiewamy i mieszamy z migdałami i przyprawami korzennymi. Jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy powoli miód, cały czas ucierając. Dodajemy mąkę z migdałami i przyprawami korzennymi, szybko wyrabiamy i wkładamy ciasto do lodówki na 2 godziny.
    Po tym czasie z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy ręką i układamy na blaszkach wyłożonych papierem w dość sporych odstępach. Pieczemy w temperaturze 180 st przez ok. 15 minut.
  • Lebkuchen 2. Cukier puder łączymy z sokiem z cytryny i odrobiną wody. Kiedy ciastka wystygną, oblewamy je na kratce lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Bakalie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować