Lebkuchen

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki. Miękkie i aromatyczne. Te przygotowałam z orzechami włoskimi i kandyzowaną skórką pomarańczy.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 250 gramów
    - orzechy włoskie mielone: 60 gramów
    - skórka pomarańczowa kandyzowana (rozdrobniona): 100 gramów
    - przyprawa do ciasteczek korzennych: 3 łyżeczki
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - soda: 0.5 łyżeczki
    - miód naturalny płynny: 180 mililitrów
    - masło: 85 gramów
    - cukier puder do obtoczenia: 0.75 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lebkuchen - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lebkuchen 1. Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy miód. Odstawiamy aby lekko przestygło. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy. Wsypujemy rozdrobnione orzechy i skórkę pomarańczową. Mieszamy i dodajemy masło z miodem i miksujemy. Odstawiamy pod przykryciem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nagrzewamy piekarnik do 180 C.
    Z ciasta formujemy kulki. Układamy na papierze zachowując spory odstęp. Łyżką spłaszczamy kulki i pieczemy około 15 minut.
    Cukier puder przesiewamy do miseczki i dodajemy po 1 łyżce gorącej wody mieszając i rozcierając.
    Upieczone i ostudzone ciasteczka zamaczamy w lukrze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować