LAZUROWY SZPINAK

0 (0 ocen)

Smaczne naleśniki w odcieniu zieleni.Dodatek sera lazur sprawia,że szpinak nabiera wspaniałego,ostrego smaku.W połączeniu z naleśnikami jest wspaniałym,zdrowym daniem.

Składniki:


  • CIASTO

    1 szk wody gazowanej
    1 szk mleka
    3 jajka
    11/2 szk mąki tortowej
    1 łyżka oleju
    1 płaska łyżeczka soli

    FARSZ

    450 g szpinaku liściastego Hortex
    250 ml słodkiej śmietany 18%
    150 g masła
    100 g sera pleśniowego Złocisty lazur
    7 plastrów polędwicy łososiowej / tyle ile przygotowujemy szt. naleśników /
    3 plastry szynki gotowanej
    5 ząbków czosnku
    2 cienkie plastry sera żółtego
    sól,pieprz,czosnek granulowany do smaku.

Lazurowy szpinak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.


    Składniki ciasta przełożyć do głębokiego naczynia i całość dokładnie zmiksować.Odstawić na 15 min. Rozgrzać patelnię do naleśników i smażyć kolejno cienkie naleśniki.Pozostawić do przestudzenia.
  • lazurowy szpinak 2.
    Na patelni rozgrzać 100 g masła,dodać obrany i pokrojony w drobną kostkę czosnek,oraz pokrojone w kostkę plastry szynki,chwilę smażyć.Włożyć szpinak i smażyć do czasu częściowego odparowania wody.Wlać połowę śmietany i smażyć do czasu częściowego jej odparowania.
  • lazurowy szpinak 3. Wsypać pokruszony ser pleśniowy i mieszać do czasu jego rozpuszczenia,przestudzić.Farszu nie trzeba już przyprawiać solą.
  • lazurowy szpinak 4.
    Kolejno rozkładać naleśniki,ułożyć porcjami farsz.
  • lazurowy szpinak 5.
    Zwijać jak gołąbki. / odłożyć 2 łyżki farszu do sosu/.
  • lazurowy szpinak 6. Odłożony farsz przełożyć do rondelka,wlać pozostałą śmietanę,dodać łyżkę masła i chwilę gotować na wolnym ogniu,ewentualnie doprawić do smaku przyprawami.
  • lazurowy szpinak 7. Sos wylać do naczynia żaroodpornego,ułożyć zwinięte naleśniki.Każdy naleśnik przykryć plastrami polędwicy łososiowej,posmarować masłem i posypać pokrojonym w kostkę żółtym serem.
  • lazurowy szpinak 8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i zapiekać 15 min.
    Podawać gorące jako samodzielne danie

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy