Smaczne naleśniki w odcieniu zieleni.Dodatek sera lazur sprawia,że szpinak nabiera wspaniałego,ostrego smaku.W połączeniu z naleśnikami jest wspaniałym,zdrowym daniem.
Lazurowy szpinak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Składniki ciasta przełożyć do głębokiego naczynia i całość dokładnie zmiksować.Odstawić na 15 min. Rozgrzać patelnię do naleśników i smażyć kolejno cienkie naleśniki.Pozostawić do przestudzenia.
2.
Na patelni rozgrzać 100 g masła,dodać obrany i pokrojony w drobną kostkę czosnek,oraz pokrojone w kostkę plastry szynki,chwilę smażyć.Włożyć szpinak i smażyć do czasu częściowego odparowania wody.Wlać połowę śmietany i smażyć do czasu częściowego jej odparowania.
3.Wsypać pokruszony ser pleśniowy i mieszać do czasu jego rozpuszczenia,przestudzić.Farszu nie trzeba już przyprawiać solą.
4.
Kolejno rozkładać naleśniki,ułożyć porcjami farsz.
5.
Zwijać jak gołąbki. / odłożyć 2 łyżki farszu do sosu/.
6. Odłożony farsz przełożyć do rondelka,wlać pozostałą śmietanę,dodać łyżkę masła i chwilę gotować na wolnym ogniu,ewentualnie doprawić do smaku przyprawami.
7.Sos wylać do naczynia żaroodpornego,ułożyć zwinięte naleśniki.Każdy naleśnik przykryć plastrami polędwicy łososiowej,posmarować masłem i posypać pokrojonym w kostkę żółtym serem.
8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i zapiekać 15 min.
Podawać gorące jako samodzielne danie
Komentarze