Łazanki z pulpecikami w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mięso mielone mieszamy z przeciśniętym przez praskę 1 ząbkiem czosnku, vegetą i dokładnie wyrabiamy;
2. Formujemy małe pulpeciki i podsmażamy na oliwie z każdej strony;
3. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki;
4. Cząstki pomidorów podsmażamy na oliwie, dodajemy pozostały czosnek drobno posiekany, pokrojoną w kostkę cebulę, sól, pieprz do smaku, podlewamy szklanką wody, gotujemy około 20 minut;
5. Przy użyciu blendera miksujemy sos na gładką masę, dodajemy śmietanę, dodajemy pulpeciki i gotujemy jeszcze około 10 minut;
6. Łazanki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy;
7. Ugotowane łazanki polewamy przygotowanym sosem, posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.
Komentarze