Łazanki z prosciutto i borowikami

0 (0 ocen)

  • 10 min

Łazanki uwielbiamy jeść zimą - z grzybami, kapustą i mięskiem. Tym razem wzbogaciłam je o włoską szynkę

  • 10 min

Składniki:


  • 500 g makaronu łazanki
    500 g kapusty kiszonej
    szynka prosciutto-ok 100 g
    kiełbasa myśliwska - jedna laska (ok. 100 g)
    2 cebule
    2 garście suszonych borowików (mogą być mieszane suszone grzyby leśne)
    olej do smażenia
    świeżo zmielone sól i pieprz, dwa listki laurowe, łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Łazanki

Łazanki z prosciutto i borowikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, płuczemy delikatnie zimną wodą i odcedzamy. Cebule obieramy, kroimy w większe kawałki, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy na średnim ogniu. Kiełbasę kroimy w kostkę, szynkę siekamy na mniejsze kawałki i dodajemy do cebuli. Smażymy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Do większego garnka wrzucamy połamane na mniejsze kawałki grzyby, zalewamy małą ilością wody i gotujemy pod przykryciem aż zmiękną. Dodajemy posiekaną kapustę, wędliny z cebulą, makaron i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut często mieszając.

Porady

można użyć dowolnych grzybów suszonych lub ewentualnie pieczarek podsmażonych razem z cebulką

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować