Łazanki uwielbiamy jeść zimą - z grzybami, kapustą i mięskiem. Tym razem wzbogaciłam je o włoską szynkę
10 min
Składniki:
500 g makaronu łazanki
500 g kapusty kiszonej
szynka prosciutto-ok 100 g
kiełbasa myśliwska - jedna laska (ok. 100 g)
2 cebule
2 garście suszonych borowików (mogą być mieszane suszone grzyby leśne)
olej do smażenia
świeżo zmielone sól i pieprz, dwa listki laurowe, łyżeczka cukru
Łazanki z prosciutto i borowikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, płuczemy delikatnie zimną wodą i odcedzamy. Cebule obieramy, kroimy w większe kawałki, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy na średnim ogniu. Kiełbasę kroimy w kostkę, szynkę siekamy na mniejsze kawałki i dodajemy do cebuli. Smażymy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Do większego garnka wrzucamy połamane na mniejsze kawałki grzyby, zalewamy małą ilością wody i gotujemy pod przykryciem aż zmiękną. Dodajemy posiekaną kapustę, wędliny z cebulą, makaron i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut często mieszając.
Porady
można użyć dowolnych grzybów suszonych lub ewentualnie pieczarek podsmażonych razem z cebulką
Komentarze