Uwielbiam to danie za jego prostotę, błyskawiczność przygotowania oraz smak jaki pamiętam z dzieciństwa.
30 min
Składniki:
-400 g makaronu łazanka
-50 dag mięsa mielonego z indyka
-25 dag kiszonej kapusty
-3 duże cebule
-1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
-1/2 łyżeczki tymianku
-1/2 łyżeczki papryki ostrej
-ew. sól i pieprz
-olej do smażenia
Łazanki z mięsem z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Hartujemy zimną wodą i odcedzamy.
2.Mięso wrzucamy do miski. Dodajemy przyprawę uniwersalną, tymianek i ostrą paprykę. Dokładnie mieszamy.
3.Cebulę kroimy w talarki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju aż się zezłoci. Wrzucamy mięso i smażymy około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Gdy mięso będzie usmażone dodajemy posiekaną kapustę i smażymy jeszcze 5 minut.
4.Dodajemy makaron, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
Porady
-Do przygotowania dania można użyć również innego rodzaju mielonego mięsa.
Komentarze