Łazanki z kapustą i dynią

0 (0 ocen)

  • 20 min

Rozgrzewające i bardzo sycące. ;)

  • 20 min

Składniki:

  • 500 g świeżego makaronu łazanka
    1/2 pieczonej dyni hokkaido
    1/2 niedużej, białej kapusty
    200 g wędzonego boczku
    200 g ulubionej kiełbasy
    1 czerwona cebula
    1 łyżka masła klarowanego
    200 ml śmietany 18%
    2 łyżeczki świeżo startego imbiru
    sól i pieprz do smaku
    1 szklanka bulionu

Łazanki z kapustą i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię przekrawamy na cztery części, usuwamy pestki i pieczemy przez czterdzieści minut w temperaturze 180 stopni, grzanie z góry, termoobieg.

    Na maśle klarowanym podsmażamy drobno posiekaną cebulę z imbirem. Dodajemy pokrojoną kapustę i dusimy dziesięć minut. Całość przekładamy do garnka i zalewamy szklanką bulionu.

    Na patelni smażymy na złoto boczek i kiełbasę.
    Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

    Warzywa mieszamy z mięsem, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą oraz pieprzem. Do garnka dodajemy makaron, przekładamy do miseczek, dekorujemy dynią i natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy