Łazanki orkiszowe z bakaliami w winie

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Fantastyczny, zdrowy deser w sam raz na świąteczne popołudnie przy herbacie. Gorąco polecam i zapraszam do degustacji.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ŁAZANKI::
    - mąka orkiszowa: 375 gramów
    - ciepła woda: 200 mililitrów
    - amarantus (dmuchany): 10 gramów
    - sól morska: 0.5 łyżeczki
    MAK Z BAKALIAMI::
    - mak (mielony): 200 gramów
    - wino (białe, wytrawne): 200 mililitrów
    - mleko migdałowe: 200 mililitrów
    - migdały blanszowane: 100 gramów
    - rodzynki (ciemne): 30 gramów
    - miód naturalny: 2 łyżki
    - daktyle (suszone): 5 sztuk
    - morele (suszone): 5 sztuk
    - figi (suszone): 5 sztuk
    - imbir (mielony): 0.5 łyżeczki
    - cynamon (mielony): 0.5 łyżeczki
    - goździki (mielone): 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Wina

Łazanki orkiszowe z bakaliami w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łazanki orkiszowe z bakaliami w winie 1. Składniki na ciasto połączyć ze sobą i dobrze zagnieść ciasto. Podzielić na cztery części, cienko rozwałkować i zostawić na ok. 30 minut aby podeschło. Po tym czasie, pociąć nożem, albo radełkiem na małe kwadraty. Wrzucać do osolonej, wrzącej wody i gotować przez 5 - 6 minut. Odcedzić na sitku i zalać zimna wodą.
  • Łazanki orkiszowe z bakaliami w winie 2. Owoce drobno pokroić, włożyć do naczynia i zalać winem. Odstawić na kilka godzin.
  • Łazanki orkiszowe z bakaliami w winie 3. W międzyczasie zagotować mleko i zalać nim mak, dobrze wymieszać.
    Migdały lekko podrumienić na patelni.
  • Łazanki orkiszowe z bakaliami w winie 4. Po upływie czasu połączyć owoce wraz z resztą wina z migdałami i z makiem, dobrze wymieszać.
    Gotowy mak można podawać np. z łazankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować