Lazania z brokułem, papryką, pomidorem, pieczarkami i innymi warzywami pod kremowym beszamelem

4.48 (153 ocen)

Lazania bez mięsa też jest bardzo dobra :)

Składniki:

  • - 300g makaronu lasange
    - 400g pieczarek
    - 1 brokuła
    – 1 szt. cebuli
    – 2 ząbki czosnku
    – 200g cukini
    – 40g kukurydzy
    – 200g tartego zółtego sera
    – 1 szt. papryki
    – 2 puszki pomidorów pokrojonych
    – 50 ml oleju (do smażenia)
    – pieprz, sól, oregano, bazylia ( do smaku)

    sos beszamelowy:

    – 30 g mąki pszennej
    – 30 g masła extra
    – 1½ (375ml) szklanki mleka
    – ¼ łyżeczki pieprzu
    – ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
    – ¼ łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.48 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Lazania z brokułem, papryką, pomidorem, pieczarkami i innymi warzywami pod kremowym beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przeprowadzić obróbkę wstepną warzyw. Pieczarki obrać pokroić w plastry, cebulę, paprykę oraz cukinie w kostkę, czosnek posiekać drobno, brokuły podzielić na różyczki.
    2. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić cebulę podsmażyć na złoty kolor dodać czosnek podsmażyć. Dodać pieczarki smażyć na średnim ogniu aż odparuje woda po czym wsypać paprykę, cukinię smażyć do miękkości po czym zdjąć z ognia. Dodać kukurydzę.
    3. Brokuły blanszujemy ok. 3 min dodajemy do warzyw.
    4. Do rądekla wlać pomidory w puszkach i odparować je( czyli gotujemy aż wyparuje woda i sos zgęstnieje). Odparowane dodajemy do warzyw mieszamy i doprawiamy.
    5. Do zagotowanej wody osolonej w garnku dajemy 3 płaty makaronu 3 minuty gotujemy i wykładamy ,czynność powtarzamy.
    6. Sos beszamelowy: do rondelka dodajemy masło ( musi się rozpuścić) po czym dodajemy mąkę (składniki muszą się połączć) dodajemy mleko i intensywnie mieszamy aż sos zgęstnieje. Gdy sos już gotowy dodajemy przyprawy pieprz, gałkę muszkatołową , sól mieszamy.
    7. Do naczynia żaroodpornego wykładamy makaron 3 płaty farsz warzywny (½) powtarzamy czynność jeszcze raz i na wierzch kładziemy makaron polewamy sosem beszamelowym i zasypujemy wszystko serem tartym.
    8. Pieczemy ok. 40 min w 200 stopniach C ( termoobieg 1)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować