Lazania z brokułem, papryką, pomidorem, pieczarkami i innymi warzywami pod kremowym beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Przeprowadzić obróbkę wstepną warzyw. Pieczarki obrać pokroić w plastry, cebulę, paprykę oraz cukinie w kostkę, czosnek posiekać drobno, brokuły podzielić na różyczki.
2. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić cebulę podsmażyć na złoty kolor dodać czosnek podsmażyć. Dodać pieczarki smażyć na średnim ogniu aż odparuje woda po czym wsypać paprykę, cukinię smażyć do miękkości po czym zdjąć z ognia. Dodać kukurydzę.
3. Brokuły blanszujemy ok. 3 min dodajemy do warzyw.
4. Do rądekla wlać pomidory w puszkach i odparować je( czyli gotujemy aż wyparuje woda i sos zgęstnieje). Odparowane dodajemy do warzyw mieszamy i doprawiamy.
5. Do zagotowanej wody osolonej w garnku dajemy 3 płaty makaronu 3 minuty gotujemy i wykładamy ,czynność powtarzamy.
6. Sos beszamelowy: do rondelka dodajemy masło ( musi się rozpuścić) po czym dodajemy mąkę (składniki muszą się połączć) dodajemy mleko i intensywnie mieszamy aż sos zgęstnieje. Gdy sos już gotowy dodajemy przyprawy pieprz, gałkę muszkatołową , sól mieszamy.
7. Do naczynia żaroodpornego wykładamy makaron 3 płaty farsz warzywny (½) powtarzamy czynność jeszcze raz i na wierzch kładziemy makaron polewamy sosem beszamelowym i zasypujemy wszystko serem tartym.
8. Pieczemy ok. 40 min w 200 stopniach C ( termoobieg 1)
Komentarze