Lazania rybno-cukiniowa eli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie umyć,odciąć końcówki i pokroić wzdłuż (ze skórką) na dość cienkie plastry.Wymieszać olej,sos sojowy,czosnek i pieprz czarny.Marynatą posmarować plastry cukini z obu stron i odłożyć na 3 godziny.Po tym czasie upiec cukinie na patelni grillowej.
2.Umytą,osuszoną rybę oprószyć solą i pieprzem.Rybę opanierować w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju.
3.W rondlu roztopić masło,dodać mąkę i razem przesmażyć.Do zasmażki wlewać mleko cały czas mieszając,żeby nie porobiły się kluchy i gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje.Sos beszamelowy doprawić solą,białym pieprzem,czosnkiem granulowanym i gałką nuszkatołową do smaku.
4.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.Na dnie naczynia rozsmarować odrobinę sosu beszamelowego,położyć 4 płaty suchej lazanii,odrobinę sosu,połowę cukini (wsześniej odłożyć kilka plastrów do dekoracji),odrobinę sosu,4 płaty lazanii,odrobinę sosu,rybę,odrobinę sosu,4 płaty lazanii,odrobinę sosu,resztę cukini,odrobinę sosu,4 płaty lazanii,resztę sosu.Ser żółty zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i posypać lazanię.
5.Zapiekać lazanię przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.Lazanię wyjąć z piekarnika,podzielić na porcje i udekorować pozostałymi plastrami cukini.Smacznego!
Komentarze